KEM & VATTENTVÄTT

KEMTVÄTT
Vi tvättar det mesta själva och kan därför hålla korta leveranstider med en bra kontroll på allt gods. Plagg med tvättrådet P, F & W i en rund ring bör lämnas in till en auktoriserad tvätt. Dessa plagg lämpar sig inte i vattentvätt. Det kan bero på material, krympning, infärgning eller plaggets form. Vid kemtvätt används Kolväte och Perkloretylen. Perkloretylen löser fett och oljebaserade fläckar medan Kolvätet är skonsamt för paljetter och andra påsydda dekorationer. Vätskorna återvinns i slutna system genom destillation och återanvänds när de renats. Ett alternativ vid svåra fläckar, vin, kaffe, blod mm.,  är ”Aqua-clean/wet-clean” en extremt mild vattentvätt med speciellt tvättmedel som motverkar krympning och färgförändringar. Skulle vi behöva frångå tvättrådet kontaktar vi kunden innan.

”De sägs att kemtvätt upptäcktes på 1800-talet – det var någon som spillde ut lampfotogen på en smutsig bordsduk. När duken torkat kunde man se en förbluffande renhet. Kemtvätten var uppfunnen!”

 

VATTENTVÄTT
I dag tvättar vi mycket mer kläder i vatten. Nästan alla dun-jackor, -kuddar och -täcken tvättas i vatten och torktumlas ordentligt. Många plagg är märkta med 30° eller handtvätt. Kallt vatten löser inte smuts och feta fläckar och måste behandlas. Efter tvätt går plaggen vidare till pressavdelningen där de ångas, stryks och pressas. Som avslutning borstas plaggen innan inpackning. Vi använder oparfymerade miljömärkta tvättmedel och är noga med doseringen.